Viktoria Kostina

Viktoria Kostina

Materialen:

Technieken:

Zelf hardende klei en hout.

Boetseren en houtsnijden.

Viktoria komt oorspronkelijk uit Rusland, woonde en werkte lange tijd in Nederland maar woont nu in Tsjechië en verblijft regelmatig in Nederland.

Haar passie voor poppen ontstond toen zij in een cadeauwinkel in Parijs een handgemaakte porseleinen pop zag liggen. Het was voor haar een ontdekking dat je een pop met je eigen handen kunt maken en ze wilde dat heel graag zelf gaan proberen.

 

In 2005 maakte ze haar eerste pop van Fimo, het proces was erg spannend maar ze vond het zo leuk dat ze er niet meer mee wilde stoppen. Naarmate ze meer werk van anderen zag werd ze nieuwsgierig en zag ze dat er meer materialen waren om poppen van te maken. Viktoria volgde cursussen van zowel bekende als onbekende Russische poppenkunstenaars en leerde er werken met Fimo, zelf hardende klei, papier-maché, Flumo, porselein en hout. Ook volgde ze lessen in anatomisch tekenen en beeldhouwen. Van alle materialen waarmee ze werkte had hout de voorkeur en sinds 2014 werkt Viktoria het liefst met hout. Inspiratie haalt ze vaak uit sprookjes. In de poppen die ze maakt laat ze graag het karakter zien, ze vertellen een verhaal en delen dit met de kijker.

 

Sinds 2016 neemt Viktoria deel aan tentoonstellingen van DABIDA en Doll Prague.

Een aantal van haar poppen zijn bekroond met een prijs. In 2018 won ze de Max Oskar prijs voor de beste fantasiepop en de Pandora Award. In 2019 behaalde ze de derde prijs van Doll Prague. Inmiddels geeft ze zelf les in het maken van houten poppen. Met veel plezier deelt ze haar kennis en vindt ze het een eer dat haar kennis voor anderen van waarde kan zijn. Ze vindt het inspirerend om te zien hoe cursisten hun eigen ideeën omzetten in een pop.

 

Viktoria Kostina

E-mail: kostina.dolls@gmail.com

Internet: https://kostina-dolls.com

Instagram: kostina.dolls

Facebook: kostina.dolls