Caroline van Stiphout

Caroline van Stiphout

Materialen:

Technieken:

Zelf hardende klei, papier-maché en hout.

Boetseren, schilderen, houtsnijden. 

Sinds 2005 maakt Caroline van Stiphout poppen, in eerste instantie van zelf hardende klei (premier), maar na het volgen van een 4-daagse workshop poppen maken van papier-maché in 2008, vond ze deze techniek zo leuk dat ze besloot om met papier-maché te blijven werken. Met gescheurde stukjes papier en lijm op een basis van piepschuim bouwt ze haar werk op. Minstens 7 lagen papier als basis waarna het vormen kan beginnen. Ze probeert zo glad mogelijk te werken waarna ze, als het werk droog is, deze schuurt en beschilderd. Caroline houdt ervan om klein te werken en zoekt daarbij de grens op wat mogelijk is met stukjes papier en lijm, bijvoorbeeld heel klein werken met voldoende detaillering. Ze vindt het ook een uitdaging om accessoires van papier-maché te maken, zoals hoeden, schoenen en tassen en deze te beschilderen alsof ze van stof of leer gemaakt zijn.

Met haar werk ging ze meerdere malen naar het buitenland, onder andere naar: Praag, Milaan, Münster, Milaan en Riga. In Praag zag ze de vele houten marionetten. Ze vond het betoverend te zien hoe deze beweegbare poppen reacties teweeg brengen bij zowel jonge als oudere toeschouwers.

Ze besloot daarom in 2018 een week naar Praag te gaan om gedurende een week te leren houtsnijden en zelf een houten marionet te maken. Terwijl ze doorging met het werken met papier, maakte ze heel af en toe ook al creaties van hout. Het duurde nog een paar jaar voordat ze online een cursus vond die haar verder kon helpen met het houtbewerken.

Hout is nu het materiaal wat haar voorkeur heeft om mee te werken. Caroline houdt er van de mogelijkheden van diverse materialen te ontdekken voor het creëren van haar werk. Deze zijn eindeloos.