DABIDA
Dutch and Belgian Institute of Doll Artists

slide show


Welkom op de website van DABIDA, de vereniging voor en over Poppen en Figuratieve Kunst in België en Nederland.

Op onze site vindt u het werk van al onze leden met links naar hun persoonlijke websites en informatie over poppen en figuratieve kunst.

Voor vragen kunt u contact opnemen met: info@dabida.eu
Uw vraag wordt beantwoord door een van de bij DABIDA aangesloten leden. 

DABIDA is in 2006 opgericht door een kleine kern Nederlandse poppenkunstenaars. DABIDA is een vereniging zonder winstoogmerk en heeft op dit moment 17 leden.

Onze doelstelling is:
Om dit doel te bereiken presenteren we de poppen en figuratieve kunst van onze leden op deze website en tonen we als DABIDA leden samen ons werk op beurzen, tentoonstellingen en kunst evenementen.

Daarnaast organiseren we de DABIDA Annual Doll Award. DABIDA heeft deze Annual Doll Award vernoemd naar Hannie Sarris, waarmee DABIDA de veel te vroeg overleden oprichtster en voorzitster wil eren. Hannie was een fantastische kunstenares en fijne vriendin.

Via onze Nieuws pagina wordt u ervan op de hoogte gehouden waar u werk van onze leden kunt bezichtigen en op welke beurzen of exposities we aanwezig zijn.

DABIDA bestuur :

Saskia Hoeboer
Francisca Markus
Amy van Boxel
Caroline van Stiphout

Contact: info@dabida.eu


DABIDA DAG


DABIDA organiseert jaarlijks de DABIDA dag. Op deze dag exposeren DABIDA leden hun mooiste werken in een passende ambiance. Naast bestaand werk worden ook nieuwe creaties aan het publiek getoond. Daarnaast wordt ieder jaar een of meerdere gerenomeerde kunstenaars uitgenodigd om als gast zijn of haar werk te exposeren.

De DABIDA leden zijn voor iedereen gemakkelijk te benaderen voor een persoonlijk gesprek over hun werk, hoe ze dit realiseren en wat hun drijfveer is. Ook zullen de leden graag ingaan op vragen en tips geven aan mensen die interesse hebben om zelf met het maken van poppen te beginnen.

Deze dag wordt meestal in april gehouden op een locatie centraal gelegen voor onze Belgische, Nederlandse en Duitse bezoekers. Op verzoek kunnen we, voor een kleine vergoeding, ook voor vervoer van en naar het dichtstbij gelegen treinstation zorgen. Om er voor iedereen een gezellige dag van te maken wordt ook voor een passende en vriendelijk geprijsde catering gezorgd met broodjes, koffie, thee. De toegangsprijs wordt zo laag mogelijk gehouden om deze DABIDA dag voor iedereen toegankelijk te maken.


De Pop als kunst


Een pop is toch speelgoed?
De klassieke pop wel. Het is een verkleinde menselijk ogende figuur die dienst doet in een spel of rollenspel.

Zo anders is de pop als kunst.

De kunstenaars pop is een kunstwerk, ontstaan vanuit de geest en de hand van de kunstenaar en niet gebonden aan dezelfde regels als poppen in andere categoriën.
Het hoeft niet herkenbaar te zijn als een menselijke vorm, maar mag wel. Het kan gekleed zijn of niet. Indien gekleed, kan de kleding uitgesneden zijn, geboetseerd, erop geplakt etc. Elk materiaal is toegestaan en mogelijk.

De kunstenaars pop wordt beoordeeld als ieder ander kunstvoorwerp, naar ontwerp, verhouding, proporties, contrast, dominantie, ritme, balans, en moet beoordeeld worden voor wat het is.
(Jane Covington)